مچ دست معمولا از به نسبت قسمت های دیگر بدن کمتر دچار مشکلات حرکتی و ارتوپدی می شود. اما با این حال اگر به درستی از آن مراقبت نشود منجر به مشکلات و آسیبهای مختلف میشود که بعضی مواقع درمان یا اصلاح آنها میتواند بسیار سخت باشد. به خصوص افرادی که ورزش های حرفه ای انجام میدهند با توجه به فشاری که به بدن آنها وارد می شود بیشتر در معرض چنین مشکلاتی قرار می گیرند. انواع متفاوتی از مچ بند طبی وجود دارد که یکی از مهمترین وظایف آنها محافظت از مچ دست هنگام انجام کار و تمرینات ورزشی است تا از آسیب جلوگیری کند. در ادامه نخست به مشکلات رایج مچ دست و سپس به معرفی انواع مچ بند طبی و مزایا و معایب استفاده از آنها خواهیم پرداخت.
مشکلات رایج مچ دست
از آنجایی که در کارهای روزمره فشار چندان زیادی به مچ دست وارد نمی شود، این قسمت از بدن کمتر دچار مشکلات می شود. برای مثال اگر مچ دست را با مچ پا مقایسه کنیم متوجه میشویم فشاری که به این بخش وارد میشود ناچیز است. مشکلات رایج مچ دست معمولاً به دلایلی مثل ورزش های سنگین یا ضربه ایجاد می شوند. مچ بند ورزشی یکی از بهترین وسایلی است که در چنین مواقعی می توانید برای کاهش فشار مچ دست از آن استفاده کنید.
آسیب بر اثر ضربه
رایج ترین مشکلی که برای مچ دست ایجاد می شود ضربه و شکستگی است. معمولاً هنگام زمین خوردن افراد از دست هایشان برای کاهش آسیب استفاده می کنند و همین موضوع موجب می شود در تصادف ها و زمین خوردگی ها مچ دست یکی از اولین قسمت هایی باشد که آسیب می بیند. شکستگی های مچ دست معمولاً با استفاده از گچ گرفتن یا مچ بند آتل دار درمان می شود.
تونل کارپال
یکی از مشکلات معمول در قسمت مچ دست سندروم تونل کارپال است که به دلیل ورم عصب های دست ایجاد می شود. این مشکل معمولاً به دلیل استفاده های سنگین از دست مثل استفاده ی زیاد از موس یا کیبورد کامپیوتر و یا ورزشهایی مثل تنیس به وجود می آید. از مهمترین علائم این مشکل ایجاد درد و سوزش در قسمت کف دست و انگشتان می باشد که ممکن است به ضعف حرکتی انگشتان نیز منجر شود.
آرتروز مچ دست
آرتروز یکی دیگر از دلایل بسیار رایج دردهای مچ دست محسوب می شود که خودش به انواع مختلفی تقسیم می شود. برای مثال بعضی از انواع آرتروز به دلیل استفاده های سنگین ایجاد میشوند که معمولاً در یک دست خودش را نشان می دهد اما بعضی دیگر به دلیل بیماری های خاصی به وجود می آیند که معمولاً این مدل آرتروز همزمان در هر دو دست نمایان می شود.
درمان درد های مچ دست با مچ بند
تعداد زیادی از از درد های موضعی بدن با استفاده از ساپورت های مناسب بهبود پیدا میکنند. مشکلات مربوط به مچ دست نیز از این قاعده مستثنی نیستند و بیشتر مواقع با استفاده از مچ بند های مناسب بهبود پیدا کرده و دردهای ناشی از آن ها کاهش می یابد. علاوه بر این بعضی مدلهای مچ بند طبی به عنوان روشهای پیشگیری مورد استفاده قرار می گیرند که از آن جمله می توان به مچ بند های ورزشی و مچ بند های کامپیوتر اشاره کرد که وظیفه آنها ایجاد ساپورت هنگام ورزش یا استفاده طولانی مدت از کامپیوتر است تا از دردها و آسیبهای احتمالی جلوگیری شود.
مچ بند بهتر است یا باندپیچی
خیلی مواقع افراد بعد از آسیب مچ دست از باند پیچی در این قسمت استفاده میکنند. بعضی از مچ بندهای طبی علاوه بر کش از آتل و یا پدهای محافظت کننده نیز بهره می برند که قطعاً به نسبت باندپیچی کاربرد بسیار بیشتری دارند. اما حتی اگر مچ بند های ساده کشی را بخواهیم با باندپیچی مقایسه کنیم باید گفت مچ بند الاستیک ضخامت و استحکام بیشتری دارند و پشتیبانی بیشتری ایجاد میکنند به همین دلیل حتی مچ بندهای کاملاً ساده و معمولی هم از باند پیچی دست مفید تر هستند.
انواع مچ بند طبی
انواع بسیار متفاوتی از مچ بند طبی در بازار وجود دارد که هر کدام وظیفه خاصی به عهده دارند. برای مثال مچ بند های ورزشی وظیفه کمک به اعصاب مچ هنگام ورزش های سنگین و جلوگیری از آسیب های مچ دست را به عهده دارند. مچ بند های آتل دار وظیفه ساپورت بعد از جراحی و همچنین محافظت از مچ آسیب دیده بر اثر ضربه را انجام می دهند و کاملاً از نظر عملکرد و ساختار با مچ بند های ورزشی متفاوت هستند. به همین دلیل لازم است هنگام خرید مچ بند از متخصصین در این زمینه کمک بگیرید.
مچ بند آتل دار
مچ بند آتل دار به دلیل استفاده از قطعات پلاستیکی یا آلومینیومی به عنوان آتل، محافظت بیشتری ایجاد می کنند. به همین دلیل برای استفاده به عنوان ساپورت بعد از جراحی یا زمان آسیب دیدگی گزینه های بهتری محسوب می شوند. البته باید اشاره نمود که استفاده از این نوع مچ بند ها کمی سخت است به همین دلیل صرفاً مواقع خاصی مورد استفاده قرار میگیرند و استفاده همیشگی ندارند.
مچ شست بند
بعضی از نمونه های مچ بند دارای یک بخش اضافی در قسمت شست هستند که علاوه بر مچ دست برای مواردی مانند آسیب های جزئی به شست دست نیز به کار می روند. این مدل مچ بند ها با نام مچ شست بند شناخته می شوند. کاربرد اصلی این مدل مچ بند ها برای محافظت های بعد از جراحی و ضرب دیدگی و همچنین ساپورت قوی در ناحیه مچ و شست می باشد. مچ شست بند ها دارای نمونه های آتل دار و معمولی هستند که نمونههای آتل دار به دلیل استفاده از قطعات پلاستیکی یا آلومینیومی ساپورت بیشتری ایجاد می کند و برای استفاده بعد از جراحی گزینه های بهتری هستند.
مچ بند های ورزشی
هنگام انجام تمرینات ورزشی سنگین ممکن است مچ دستان شما تحمل فشار وارده را نداشته باشد و دچار آسیب دیدگی شود. به همین دلیل پیشنهاد میشود هنگام انجام ورزشهای سنگین و یا حتی ورزش های روزمره از مچ بند ورزشی به عنوان یک وسیله پشتیبان استفاده کنید تا فشار وارد بر عصب های دست کاهش یابد. مچ بند های قابل تنظیم برای استفاده در این موارد بهترین گزینه به حساب می آید زیرا می توان فشار ایجاد شده توسط آنها را کنترل نمود.
مزایای استفاده از مچ بند
مدل های مختلف مچ بند مزایای گوناگونی دارد اما در حالت کلی می توان به موارد زیر به عنوان مزایای استفاده از مچ بند اشاره نمود:
- بهبود سندروم تونل کارپال
- کمک به ترمیم اعصاب و عضلات بعد از ضرب دیدگی
- ایجاد ساپورت در ناحیه مچ و شست دست
- استفاده بعد از جراحی
- استفاده برای ایجاد ساپورت در مچ های ضعیف
- ایجاد گرمای موضعی و تسهیل گردش خون و التیام درد
- پیشگیری از فشار و آسیب هنگام ورزش و کار با کامپیوتر
معایب استفاده از مچ بند
مچ بند ها در حالت کلی به دو دسته اصلی آتل دار و بدون آتل تقسیم می شوند. تمامی نمونه های آتل دار با توجه به ایجاد محدودیت حرکتی مناسب استفاده های طولانی مدت نیست و می تواند موجب ضعف عضلات مربوط به مچ دست شود. اما نمونه های نرم که شامل انواع مچ بند های ورزشی، مچ بند های قابل تنظیم، مچ بندهای کامپیوتر و نمونه های دیگر است حتی برای استفاده طولانی مدت نیز گزینه های خوبی به حساب می آیند و استفاده از آن ها مشکل خاصی ایجاد نمی کند.
نکات مهم برای خرید مچ بند طبی
یکی از مهمترین نکاتی که هنگام خرید مچ بند طبی لازم است به آن توجه کنید جنس مواد به کار رفته شده در آن است. یکی دیگر از نکات بسیار مهم توجه به نوع سایز بندی محصول می باشد. بعضی از مچ بند ها غیر قابل تنظیم هستند و موارد استفاده از آنها بسیار محدود است به همین دلیل سعی کنید از مچ بند های قابل تنظیم و یا فری سایز استفاده کنید زیرا کاربرد آنها بسیار بیشتر است. اگر به دنبال مچ بند های آتل دار هستید به جنس آتل توجه داشته باشید زیرا بعضی از آتل ها فلزی و بعضی دیگر پلاستیکی هستند. آتل های فلزی کاملا سخت به حساب می آیند که ساپورت بسیار قوی ایجاد میکند اما آتل های پلاستیکی نیمه سخت هستند و ساپورت آنها متوسط است. مچ بند های خارجی با توجه به افزایش شدید قیمت دلار قیمت های بسیار بالایی دارند اما با این حال برای دیدن برخی از بهترین مچ بندهای طبی خارجی می توانید از این لینک وارد مقاله ی سایت Very well health بشوید.