گردن درد از جمله مشکلاتی است که اکثر افراد حداقل یک بار آن را تجربه کرده اند. این مشکل ممکن است بر اثر بد قرار گرفتن گردن در هنگام خواب، انجام حالات و حرکات اشتباه به خصوص هنگام ورزش، یک آسیب دیدگی و یا دلایل دیگر به وجود آید. با توجه به علل مختلف، ممکن است درد در نواحی مختلفی ظاهر شود. این مشکلات ممکن است علاوه بر ناحیه گردن؛ نواحی دیگر از جمله شانه، بازو، دستها و یا سر را هم درگیر کند. در این مقاله به بررسی انواع گردن درد و علل آن میپردازیم.
جدول محتوا
انواع گردن درد
دردهای ناحیه گردن میتواند در دو گروه درد حاد و درد مزمن دسته بندی شود. دردهای حاد گردن معمولا به علت فشار یا آسیب دیدگی به صورت موقتی ایجاد میگردد. این دردها به طور ناگهانی رخ داده و معمولا با استراحت و یا استفاده از داروهای مسکن، کمپرس یخ و یا استفاده از محصولات کمک درمانی نظیر گردن بند طبی طی مدت یک هفته تا ده روز برطرف میشوند.
اما دردهای مزمن گردن فرد را برای مدت طولانی مورد رنجش قرار میدهند. استفاده از مسکنهای بدون نسخه و همینطور روشهای درمانی ساده برای بهبود این نوع دردها بی تاثیر و یا موقتی خواهد بود. این دردها معمولا بیش از سه ماه تداوم داشته و فرد را آزار می دهند. به طور کلی درد در ناحیه گردن را میتوان در موارد ذیل دسته بندی کرد:
- اسپاسم و دردهای عضلانی
- دردهای رادیوکولاپاتی
- دردهای استخوانی و مهرهها
- دردهای ارجاعی
- دردهای عصبی
اسپاسم و دردهای عضلانی
گرفتگی و یا اسپاسم گردن به احساس درد ناگهانی و عمیق در بافت عضلات گردن گفته میشود که سفت شدن غیر ارادی عضلات گردن را شامل میگردد. این مشکل ممکن است به دلایلی مثل استرس ؛ قرار دادن سر و گردن در حالت نامناسب، بد خوابیدن، حمل وزن زیاد روی شانهها، حرکات ورزشی سنگین و یا اشتباه استفاده از بالشهای نامناسب ایجاد گردد.
این نوع از دردها معمولا نیازی به درمان تخصصی نداشته و با استفاده از وسایل کمک درمانی، استراحت، نرمش و ورزش، مسکنهای بدون نسخه، کمپرس یخ، ماساژدرمانی، گرمادرمانی و غیره برطرف خواهد شد. استفاده از انواع گردن بند طبی نرم یکی از بخترین راهکارها برای کاهش دردهای گرفتگی است.
گردن درد ناشی از رادیوکولاپاتی
کشیدگی عصبهای ستون فقرات را رادیوکولاپاتی میگویند. این مشکل باعث ایجاد درد در ستون فقرات میشود. در این بیماری یک یا چند عصب در ستون فقرات فشرده میشود و در راستای عصب تحریک شده و نواحی متاثر از این عصب مشکلات و علائمی چون درد، سوزن سوزن شدن در انگشتان دست یا شانه، بی حسی، ضعف عضلات دست و شانه ایجاد میشود.
این بیماری معمولا به علت تغییرات فرسایشی و ایجاد فشار و کششیدگی در اثر بالا رفتن سن یا در اثر وارد شدن صدمات به گردن ایجاد میگردد. این مشکل معمولا با گذشت چند روز یا چند هفته برطرف میشود. جهت تشخیص و بررسی این نوع از درد میتوان به پزشک مراجعه کرد. اما به طور کلی معمولا این افراد به مرور زمان بهبود مییابند و نیازی به درمان خاصی ندارند.
در صورت تداوم درد میتوان از راههای درمانی نظیر استفاده از گردن بند طبی نرم و یا فیزیوتراپی و تمرینات کششی ملایم، داروهای ضد التهابی وغیره استفاده نمود.
گردن درد استخوانی و مهرهای
بروز مشکل در مهرههای گردنها معمولا کمتر از دردها و مشکلات عضلانی و بافت های نرم در این ناحیه اتفاق میافتد. این نوع درد معمولا عمیق و تیز است و همراه با تیر کشندن هستند. درد های استخوانی گردن ممکن است به سمت شانهها و کمر هم کشیده شود. هم چنین این نوع درد با چرخاندن سر و حرکت دادن گردن تشدید خواهد شد.
دیسک گردن، آرتروز گردن، و دیگر مشکلات مهرهای که بر اثر عواملی چون کهولت سن و یا بروز صدمات و یا حوادث در ناحیه گردن اتفاق میافتد، از جمله موارد آسیب و دردهای استخوانی و مهرهای میباشد. این نوع از درد نیاز به مراجعه به پزشک متخصص و مراقبتهای پزشکی و تخصصی دارد. یکی از مهم ترین راه های درمانی در چنین درد هایی استفاده از گردن بند طبی سخت با تجویز پزشک است.
دردهای ارجاعی
نوعی از درد است که منشاء این درد ناحیه دیگری از بدن میباشد اما در نواحی دیگر نیز احساس میشود و این نوع درد ممکن است به اشتباه گرفته شود و بهتر است با مراجعه به پزشک علت یابی گردد. برای مثال دردهای قلبی و یا مری ممکن است در ناحیه گردن احساس شده به اشتباه درد گردنی برداشت گردد.
گردن درد عصبی
دردهای عصبی به علت تحریک اعصاب نخاعی ایجاد میشود. ممکن است باعث ایجاد حس سوزن سوزن شدن و یا کشش درد به نواحی دیگر بدن از جمله دستها یا شانهها یا کمر گردد و مشکلاتی چون ضعف و بی حسی در دست و شانه و بازو را نیز ممکن شود. این مشکل معمولا به علت قرارگیری طولانی مدت گردن در وضعیت و حالات نامناسب ایجاد میگردد.
این موارد اکثرا با اصلاح عادات غلط برطرف خواهند شد. اگر این نوع درد به علت بروز مشکلات و آسیبهای جدیتری ایجاد شده باشد، ضمن اینکه بسیار دردناکتر میباشند، نیاز به پیگیریهای پزشکی و تخصصی نیز خواهند داشت. این مشکل دارای علائمی مثل ضعف شدید و بی حسی، دردهای شدید، دردهای مزمن و تیرکشنده که با استراحت بهبود کامل نمی یابند، احساس سوزش در دست، گردن، بازوها، سر درد و اختلال در حالات روزمره میباشد.
از جمله بیماریهای این دسته می توان به عارضه تنگی کانال نخاعی، عارضه دیسک گردن، آرتروز گردن، تومور ناحیه گردن، مننژیت، استئوآرتریت، روماتوآرتریت، عفونتهای ویروسی گلو اشاره کرد. که با بررسیهای پزشکی؛ علت یابی، تشخیص، و درمان خواهد شد.
تا اینجا به بررسی برخی از انواع گردن درد و بیماری های مربوطه پرداختیم. در ادامه برخی راهکارهای ساده جهت پیشگیری از دردهای ناحیه گردن را مطرح خواهیم کرد. با انجام این کارها می توان تا حدود زیادی از انواع درد در ناحیه گردن جلوگیری نمود.
- رعایت اصول ارگونومیک در محل کار
- خم نکردن بیش از اندازه گردن در هنگام فعالیتها (ماکسیمم 25 درجه)
- انجام حرکات کششی و نرمشهای مناسب در بین کار
- خم نکردن گردن هنگام استفاده از تلفن همراه یا کتاب خواندن
- استفاده از بالشهای طبی و متناسب
- انجام نرمشها و ورزشهای تقویت کننده گردن
- استفاده از هدفون یا هندزفری هنگام صحبت با تلفن
- رعایت اصول ارونومی هنگام حمل بار و توزیع مناسب وزن
- حمل نکردن کوله پشتی یا بار سنگین بر روی شانه ها
- کاهش وزن
- نوشیدن آب به اندازه کافی
- کاهش استرس و فشارهای عصبی
- اصلاح عادتهای غلط و وضعیت نامناسب بدن هنگام ایستادن، نشستن، راه رفتن و خوابیدن
- تقویتعضلات و بافتهای گردن با انجام ورزشهای ناسب
- تغذیه مناسب
- خودداری از استعمال سیگار و دخانیات
- استفاده از ابزار و وسایل مناسب هنگام کار جهت جلوگیری از اعمال فشار بر گردن
- محل خواب مناسب جهت جلوگیری از بد خوابی
- استفاده از بالشهای گردنی مناسب در هنگام استراحت در اتومبیل
برخی از راهکارهای ساده جهت جلوگیری از گردن درد در موارد بالا ذکر شده است. امیدواریم با رعایت این اصول بتوانید با اجاد گردن درد مقابله کنید. در طول روز و هنگام انجام کارهای روزمره مراقب سلامت گردن و کمر خود باشید و حتما اصول نشستن صحیح را رعایت نمایید تا به چنین مشکلاتی دچار نشوید.